Joulupiparit

Ohje

Piparitaikina

2 dl siirappia
2 dl sokeria (valkoista taloussokeria ja / tai tummaa ruokokidesokeria)
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssin kuorta
1 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
🡒 Sekoita ainekset kattilassa ja kiehauta.

300 g margariinia tai voita
🡒 Lisää sokeriliemeen ja anna sulaa. Jäähdytä.

2 suurta tai 3 pientä munaa
🡒 Vatkaa jäähtyneeseen rasva-sokeri -seokseen.

1 dl kermaa
🡒 Lisää.

4 dl tattarijauhoa
2 – 3 tl soodaa
7 – 8 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
🡒 Sekoita sooda tattarijauhoihin. Lisää jauhot vähitellen hyvin sekoittaen. Taikina sää jäädä melko löysäksi. Anna tekeytyä ja kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Käytä kaulimisen apuna tarvittaessa vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Paistolämpötila on 200 °C, paistoaika noin 5 minuuttia.

Koristeluun käyttämäni pikeeri

½ dl kananmunan valkuaista
n. 3 dl tomusokeria
1 ml sitruunamehua

Vatkaa valkuaiset ja noin puolet sokerista kovaksi vaahdoksi, lisää sitten loput sokerista sekä sitruunamehu ja jatka vatkaamista vielä pari minuuttia. Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on tylla tai tee pussin kärkeen pieni reikä. Käytin näissä tyllaa, jossa on 1 mm reikä.

Koristeena on lisäksi Marianne-rakeita, joiden ainesluettelossa on maininta ”saattaa sisältää maitoa ja vehnää”. Niiden tilalla kuusen kokoamisessa voi hyvin käyttää vaikkapa manteleita tai vaahtokarkkeja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *