Nurkasta nurkkaan – Se parempi värinvaihto

Ennen kuin aloitat

Jo ennen ensimmäistä värinvaihtoa:
Laita lanka tai jonkin merkki työn oikealle puolelle, niin että erotat helposti oletko virkkaamassa työtä oikealta vai nurjalta puolelta. Värinvaihdot tehdään oikealle ja nurjalle puolelle eri tavoilla. 

Pikaohje tekniikkan jo tunteville
  1. Uusi väri lisätään aina työn oikealta puolelta.
  2. Erivärisiä ruutuja yhdistävä lanka otetaan mukaan uuden ruudun alussa aina työn nurjalta puolelta.
  3. Ole tarkka, virkkaatko työtä oikealta vai nurjalta puolelta, koska kohdat 1 ja 2 tarkoittavat eri asioita eri puolilla virkatessa!

Värin vaihto – oikea puoli

Aina ennen kuin lisäät uuden langan, tee edellisen ruudun viimeinen silmukka loppuun asti valmiiksi. Jätä lanka, jota et käytä aina työn nurjalle puolelle odottamaan.

Kun vaihdat yhdenvärisellä langalla virkkauksen toisenvärisellä langalla virkkaukseksi, lisää uusi lanka työn oikealta puolelta. Virkatessa oikea puoli on työn etupuoli. Tämä voi aluksi tuntua oudolle, mutta tekniikka on lopulta niin luonteva, että työ etenee todella sujuvasti. (Neljä ensimmäistä kuvaa)

Kaikissa muissa työn kohdissa, jatka tavalliseen tapaan. Eriväristenkin ruutujen kohdalla virkkausta jatketaan siis niin, että lanka otetaan mukaan työn nurjalta puolelta. Tämä on virkatessa työn takapuoli. (Kaksi viimeistä kuvaa)


Värin vaihto – nurja puoli

Ennen kuin lisäät uuden langan, tee edellisen ruudun viimeinen silmukka loppuun asti valmiiksi. Jätä lanka, jota et käytä aina työn nurjalle puolelle odottamaan. 

Nurjaa puolta virkatessa, ota uusi lanka tai uuden värinen lanka mukaan tavalliseen tapaan työn oikealta puolelta. Virkatessa työn etupuoli. (Neljä ensimmäistä kuvaa)

Kun jatkat samalla langalla virkkaamista, niin että virkkaat uudenvärisen ruudun toisenvärisen ruudun yläpuolelle, aloita ruutu ”väärinpäin” eli ota lanka mukaan työn oikealta puolelta. Virkatessa työn takapuoli. (Viides kuva)

Ja sitten tietysti kun virkkaat samanvärisellä langalla samanvärisen ruudun yläpuollelle, virkkaa aivan tavalliseen tapaan, välittämättä värinvaihto-ohjeista. (Viimeinen kuva)


Värinvaihto – oikean ja nurjan puolen vertailu

Tässä vielä malli.

Kuvassa:

  1. Oikea puoli: Näyttää samalta keskeneräisenä ja valmiina. Värinvaihtokohtien saumat ovat suorat ja siistit.
  2. Nurja puoli keskeneräisenä: Kaikkien työn päättelemättömien langanpäiden ja jatkoa odottavien lankojen pitäisi olla työn nurjalla puolella. 
  3. Pääteltynä nurjan puolen värinvaihtokohdat eivät ole aivan yhtä selkeät ja suorat kuin oikean puolen, mutta ne ovat symmetriset ja siistit.