Oranssi pipo – ohje

Oranssi pipo - ohje

Lanka: Fyberspates Scrumptious 4ply kaksinkertaisena
Puikot: Pyöröpuikot numerot 3,75 ja 4. Aloitukseen virkkuukoukku

Pipon alaosa on kaksinkertainen, ja neulominen aloitetaan sisäpuolen joustinneuleesta.

Luo väliaikaisella aloituksella 104 silmukkaa. Hyvä ohje löytyy esim. Ullaneule.net -sivustolta (virkkausaloitus). Käytä aloitukseen selkeästi eri väristä lankaa kuin se, jolla aiot jatkaa. Neulo 3,75 numeron pyöröpuikolla 1 n, 1 o neuletta. Kun neuleen korkeus on noin 9 cm, neulo yksi nurja kerros. Tässä on pipon reunan käännekohta. Neulo sen jälkeen sileää oikeaa, kunnes nurjan kerroksen kummallakin puolella on saman verran neulosta.

Taita nyt resorineulos pipon sisäpuolelle, kerrosten aloituskohdat vastakkain. Pura väliaikaisesta aloituksesta silmukka kerrallaan ja neulo näin vapautuva silmukka nurin yhteen työssä olevan silmukan kanssa. Pipon alaosasta tulee näin kaksinkertainen, reunaa rajaavat nurjat kerrokset.

Ota suuremmat puikot ja jatka suoran oikean neuloksen neulomista. Kun yksinkertaisen osan korkeus on noin 4 cm aloita kavennukset.

Ensimmäinen kavennuskerros: Merkitse kerroksen aloituskohta. Neulo 11 s oikein ja sen jälkeen kaksi oikein yhteen, taas 11 silmukkaa ja seuraavat kaksi yhteen, jatka näitä sarjoja rivin loppuun. Neulo sitten kaksi välikerrosta.

Toinen kavennuskerros: Kavennusten välinen silmukkamäärä on nyt 10. Aloita rivi neulomalla ensin 5 silmukkaa oikein, sitten kaksi oikein yhteen, sen jälkeen toistaen 10 s ja kavennukset, kunnes jäljellä on 5 silmukkaa, jotka neulot oikein. Näin kavennuskohdat tulevat limittäin. Neulo taas kaksi välikerrosta.

Kolmas kavennuskerros: Kavennusten välinen silmukkamäärä on nyt 9. Neulo 9 oikein ja sen jälkeen 2 oikein yhteen, taas 9 ja seuraavat kaksi yhteen, jatka näin rivin loppuun asti. Neulo tästä eteenpäin kavennuskerrosten väliin yksi välikerros.

Neljäs kavennuskerros: Kavennusten välinen silmukkamäärä on 8. Aloita neljällä oikealla silmukalla, kaksi oikein yhteen, toista 8 oikein ja kaksi oikein yhteen, kunnes rivillä on jäljellä 4 silmukkaa, jotka neulot oikein. Neulo yksi välikerros.

Jatka kavennuksia vähentäen joka kerran kavennusten väliin jäävien silmukoiden määrää yhdellä. Kun kavennusten välisiä silmukoita on parillinen määrä, aloita kerros puolella välisilmukoiden määrällä. Neulo aina kavennuskerrosten väliin yksi välikerros.

Jatka, kunnes puikoilla on 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.