

Kirpeän raikas piristys syksyn harmauteen.
Tarvikkeet
Pohja
100 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
½ dl kylmää vettä
Täytekiisseli
1 luomusitruuna (sen raastettu kuori ja ½ dl mehua)
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
2 munankeltuaista
2 dl vettä
25 g voita tai margariinia
Marenki
2 munanvalkuaista
1 dl sokeria
Näin tehdään
Pingota irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi. Jos käytössäsi on reunapaperia, vuoraa reunat sillä – piirakka irtoaa silloin kauniisti vuoasta. Tällä kertaa tein samoista aineksista yhdeksän leivoskokoista pikkupiirakkaa vuokiin, joiden halkaisija on 8 cm.
Nypi rasva, sokerit, suola ja jauhot tasaiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi ja sekoita. Jauhoiksi sopii erinomaisesti Virtasalmen Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos.
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia. Jos haluat varmistaa, että pohjasta tulee aivan tasainen, laita ennen paistamista taikinan päälle reilun kokoinen pala foliota, niin että reunatkin jäävät sen alle ja ripottele sitten painoksi folion päälle keraamisia paistokuulia tai kuivia herneitä.
Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunan kuori (sen keltainen osa) ja purista mehu. Sekoita kattilassa täytteen aineet lukuun ottamatta rasvaa ja sitruunankuorta. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, nosta kattila liedeltä. Sekoita lämpimään kiisseliin kuoriraaste ja rasva.
Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Nopea tapa; vatkaa ensin hetki pelkkiä valkuaisia – kun vaahto muuttuu valkoiseksi, jatka vatkaamista ja lisää samalla sokeri hitaasti kaatamalla.
Ota pohja uunista ja nosta folio varovasti piirakan päältä – leivontakuulat ovat kuumia. Kaada vähän jäähtynyt täyte pohjan päälle. Levitä tai pursota marenki ja paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes marengin pinta on kauniin vaalean ruskea.