Koripunospipo -ohje

Koripunospipo - ohje

Paksu ja lämmin tummanharmaa KORIPUNOS-pipo (koko noin 56 – 58)

Langat: Fyberspates Scruptious 4PLY, (45 % silkkiä, 55 % superwash merinovillaa), värit Glisten ja Charcoal
Puikot:  Pyöröpuikko no 3,75

Koripunoskuvio

Luo 112 silmukkaa joustavalla German twisted cast on -menetelmällä puikoilla 3,75.

Neulo ensimmäinen kerros oikeaa. Aloita sitten koripunoskuvio.

 1. krs *3 o, 1 n*
 2. krs *3 o, 5 n *
 3. krs *3 o, 1 n*
 4. krs *3 o, 5 n*
 5. krs *3 o, 1 n*
 6. krs *3 o, 5 n*
 7. krs *3 o, 1 n*
 8. krs  4 n, 3 o, * 5 n, 3 o*
 9. krs *3 o, 1 n*
 10. krs 4 n, 3 o, * 5 n, 3 o*
 11. krs *3 o, 1 n*
 12. krs 4 n, 3 o, * 5 n, 3 o*
 13. krs *3 o, 1 n*
 14. kerros alkaa kerroksesta 2

*  * toista kerroksen loppuun asti

Pipon sisäosa

Kun reunus on sopivan korkuinen ja kuvio eheä, tässä pipossa 10 cm, neulo kaksi kerrosta oikeaa ja yksi nurja kerros. Tähän tulee pipon reunan taitoskohta, ja pipon sisäosan neulominen alkaa. Neulo vielä kaksi kerrosta oikein. Vaihda sitten väriä ja aloita 1 o, 1 n -resorin neulominen. Kun taitoskohdan jälkeen kerroksia on sama määrä kuin ennen taitosta, käännä 1 o, 1 n -resori sisäpuolelle, rivien aloituskohdat vastakkain. Reunasta tulee näin kaksinkertainen.

Pipon yläosa

Neulomisen kulkusuunta vaihtuu. Puikoilla on tumma lanka, edessä vaalealla neulottu aloituskerros. Poimi aloituskerroksen ensimmäinen silmukka sen sisäpuolella olevasta pienestä lenkistä ja neulo se oikein yhteen puikolla olevan tumman silmukan kanssa. Yhdistä samalla tavalla kaikki aloituskerroksen silmukat puikolla oleviin. Näin ulkopuolelle jää näkyviin punosmainen reunus. Neulo sileää oikeaa. Kun yläosan korkeus on noin 3 cm, aloita kavennukset.

Ensimmäinen kavennuskerros: Merkitse kerroksen aloituskohta. Kavennusten välinen silmukkamäärä on 12. Aloita neulomalla 6 s oikein ja kaksi oikein yhteen, sen jälkeen toistaen 12 s oikein ja kaksi oikein yhteen, kunnes rivillä on jäljellä 6 silmukkaa, jotka neulot oikein. Neulo sitten kaksi välikerrosta.

Toinen kavennuskerros: Neulo 11 s oikein ja sen jälkeen kaksi oikein yhteen, taas 11 silmukkaa ja seuraavat kaksi yhteen, jatka näitä sarjoja rivin loppuun. Näin kavennuskohdat tulevat limittäin. Neulo sitten kaksi välikerrosta.

Kolmas kavennuskerros: Kavennusten välinen silmukkamäärä on nyt 10. Aloita rivi neulomalla ensin 5 silmukkaa oikein, sitten kaksi oikein yhteen, sen jälkeen toistaen 10 s ja kavennukset, kunnes jäljellä on 5 silmukkaa, jotka neulot oikein. Neulo taas kaksi välikerrosta.

Neljäs kavennuskerros: Kavennusten välinen silmukkamäärä on nyt 9. Neulo 9 oikein ja sen jälkeen 2 oikein yhteen, taas 9 ja seuraavat kaksi yhteen, jatka näin rivin loppuun asti. Neulo tästä eteenpäin kavennuskerrosten väliin yksi välikerros.

Jatka kavennuksia vähentäen joka kerran kavennusten väliin jäävien silmukoiden määrää yhdellä. Kun kavennusten välisiä silmukoita on parillinen määrä, aloita kerros puolella välisilmukoiden määrällä. Neulo aina kavennuskerrosten väliin yksi välikerros.

Jatka, kunnes puikoilla on 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Vaaleat pipot on tehty samalla ohjeella puikkojen ja langan paksuuden mukaan silmukkamäärää muuttaen.  Kaikissa silmukkamäärä on kuitenkin jaollinen kahdeksalla. Koripunoskuvion silmukkamäärä on jaollinen neljällä, ja jotta ohjeen kavennukset toimivat, silmukkamäärän tulee olla jaollinen kahdeksalla.